Sorilta maailmalle – Henri Kangas

Sorilta maailmalle

Sorin Sirkuksen 40-vuotisen historian aikana olemme päässeet näkemään valtavan joukon lahjakkaita ja todella motivoituneita nuoria, jotka ovat sitoutuneet sirkusharrastamiseen. Juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kuukausittain useampia henkilöhaastatteluita Sorin Sirkuksen yhteisön vanhoista ja nykyisistä jäsenistä, jotka ovat tehneet sirkuksesta itselleen ammatin.

Henri Kangas – Diabolo villityksestä sirkusammattilaiseksi

 

Henri Kangas tutustui sirkuksen maailmaan diabolon kautta. Diabolo oli Kangaksen koulussa vauhdikas villitys. Kouluvuoden jälkeen Kankaan äiti ilmoitti hänet Sorin Sirkuksen kesäleirille.

"Tykästyin kovasti etenkin muihin jongleerausvälineisiin, mutta myös sirkukseen ylipäätään", Kangas kertoo.

Leirille osallistumisen jälkeen Kangas kirjoitti nimensä listaan, jonka pohjalta arvottiin muutamia paikkoja Sorin Sirkuksen sirkuskoulun yleisen oppimäärän linjalle. Sorin Sirkuksessa Kangas aloitti harrastelijana, mutta päätyi lopulta myös esiintyvien ryhmään.

”En aavistanut silloin, että sirkuksesta tulisi minun ammattini”, Kangas kuvailee 

Ensimmäinen joulushow, jossa Kangas esiintyi, oli vuoden 2014 esitys Poksi. Joulushow Poksissa hän esiintyi diabolo ohjelmanumerolla yhdessä Arvi Yrjölän kanssa. Tämän jälkeen Kangas esiintyi myös vuosien 2015 ja 2016 esityksissä (Las Necalas ja Enigma). Kankaan mukaan esiintyvien ryhmään pääseminen oli pieni shokki, vaikka sirkukseen panostaminen oli kuitenkin innostavaa ja motivoivaa. Kangas nostaa tärkeäksi teemaksi myös kaveruudet ja yhdessä harjoittelun.

"Yhdessä puskimme toisiamme harjoittelemaan entistä enemmän. Nyt, vuosien jälkeen, olen ymmärtänyt, että vaikka harjoittelu ei ehkä aina ollut kovin tuottavaa, sain äärimmäisen hyvän teknisen pohjan omalle välineelleni", Kangas kuvailee.

Kangas mainitsee myös, että jännitti alun perin mm. akrobatia lajeja. Pitkään muiden lajien harjoittelu jongleerauksen ohella tuntui hänestä epämiellyttävältä. Epävarmuus omista taidoista ja akrobatiaan liittyvä pelko olivat suurimpia esteitä. Opettajien ja ystävien tuella osallistuminen alkoi vähitellen tuntua helpommalta, ja sitä kautta karttunut kokemus eri sirkustaidoista avasi lopulta ovet sirkusopinnoille.

Tie sirkusammattilaiseksi

Kangas teki jo lukion aikana päätöksen, että hakisi sirkuskouluun. Esikuvia löytyi Sorin Sirkuksesta, jossa monet olivat suunnanneet kansainvälisiin sirkuskouluihin. Vaihtoehtoja oli useita: Brysselin ESAC, Tukholman SKH, Rotterdamin Codarts ja Pariisin Fratellini. Kielimuurin ja koulutuspainotusten vuoksi valinta kohdistui lopulta Alankomaiden Codartsiin – tosin hakuvaiheessa ilman tarkkaa käsitystä maan sijainnista!

Codartsin nelivuotinen koulutus tarjosi syväsukelluksen sirkustaiteeseen. Kankaan pääpaino oli teknisessä harjoittelussa, erityisesti omassa lajissa (diabolo), mutta myös muissa sirkuslajeissa, kuten akrobatiassa ja käsilläseisonnassa. Koulutus sisälsi myös ainutlaatuisen kirjallisen lopputyön sirkustaiteen aiheesta.

Valmistuttuaan sirkuksen kandidaatiksi Kangas jatkoi suoraan yrittäjänä. Opinnot eivät vain kehittäneet teknisiä taitoja, vaan myös syvensivät ymmärrystä siitä, miten sirkustaide toimii ilmaisumuotona ja keinona jakaa maailmankuvaa yleisön kanssa.

Sirkustaide on fyysisesti vaativa ja henkisesti kasvattava polku, mutta monelle se on myös intohimo ja elämäntapa – tie, joka vie maailmalle ja lavalle jakamaan tarinoita liikkeen ja taiteen kautta.

” Sirkustaide on minulle keino ymmärtää maailmaa, sekä jakaa näitä näkemyksiä muille lavalla", Kangas kertoo

Elämää sirkusammattilaisena

Valmistumisensa jälkeen Kangas on työskennellyt tiiviisti belgialaisen Batist Van Baekelin kanssa, jonka kanssa hän perusti vuonna 2021 sirkusyhdistyksen Jam.Shenanigans. Yhdistys keskittyy perheyleisöille suunnattuihin esityksiin, ja sen esikoisteos Shenanigans (2023) sai ensi-iltansa Tanssiteatteri Hurjaruuthissa. Esitys on kunnianosoitus sisäiselle lapselle ja leikin merkitykselle, ja sitä on esitetty kymmeniä kertoja eri puolilla Eurooppaa. Toukokuussa 2025 Cirkl-festivaaleilla Leuvennissä Belgiassa ensi-iltansa saa duon uusi ulkoilmateos Splash, jossa 15 000 pallomeripallolla täytetty uima-allas toimii sirkusareenana.

Vaikka kaksikko on projektien keskiössä, he tekevät laajasti yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa. Splash saa dramaturgista tukea Thomas Moncktonilta ja teknistä jongleerausapua Wes Pedeniltä, ja Sorin Sirkuksen Kitte Klemettilä vastaa puvustuksesta. Lisäksi esityksiä markkinoidaan kansainvälisesti eri yhteistyökumppaneiden kautta. Tulevaisuudessa tavoitteena on laajentaa Jam.Shenanigansin toimintaa uusille taiteilijoille sekä kehittää myös omaa sooloteosta diabololla.

Sirkusartistin ammatti näyttäytyy monelle ulkopuoliselle lähinnä lavalla nähtävien esitysten kautta, mutta kulissien takana työ on paljon muutakin. Kangas kuvailee kuinka oman yhdistyksen perustaminen ja sen ylläpitäminen tuo mukanaan yrittäjyyden haasteet, joissa ajankäyttö painottuu pitkälti hallinnollisiin tehtäviin, kuten apuraha- ja residenssihakemuksiin, sähköpostiviestintään ja projektien suunnitteluun. Vaikka tämä työ on välttämätöntä sirkusuran jatkuvuuden kannalta, se vie aikaa ja energiaa itse taiteelliselta harjoittelulta. Oman fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin huomioiminen nousee näin ollen keskeiseksi osaksi ammattia – ilman sitä esityskaudet ja kiertueet voisivat koitua liian raskaiksi.

Kankaan mukaan tulevaisuuden työtilanteet ovat aina osin epävarmoja, vaikka tarkka aikataulutus tuo jonkin verran ennustettavuutta. Esitykset ja kausittainen työrytmi rakentuvat usein muiden tahojen myymien sopimusten varaan, mikä vaatii kärsivällisyyttä ja sopeutumiskykyä. Vaikka nykyhetki näyttää valoisalta, menestys ei ole tullut ilman riskejä – alkuvaiheessa taloudelliset realiteetit pakottivat tekemään kompromisseja. Kankaan mukaan usko omaan tekemiseen ja yhteisön tuki auttoivat selviämään vaikeista hetkistä, mikä kuvastaa taidealalla työskentelevien vahvaa sitoutumista ja sinnikkyyttä.

Kangas kuvailee sirkusammattilaisen työtä haastavaksi, mutta antoisaksi. Rankinta hänen mukaansa työssä on se, että täytyy toimia useassa erilaisessa roolissa. Sirkusammattilaisen työssä on tärkeää pystyä luomaan selkeät aikataulut ja koordinoida toimintaa jouhevasti. Jatkuva matkustaminen haastaa myös ihmissuhteiden ylläpitämistä. Samaan aikaan työ mahdollistaa paljon vapautta ja kokemuksia. Kankaan mukaan parasta esiintymisen ohella on se, että voi vaikuttaa pitkälti siihen mitä tekee ja milloin.

Terveisiä nuorille sirkuslaisille

”Olkaa avoimia uusille kokemuksille ja aatteille. Olin itse pitkään hyvin lyhytnäköinen sen suhteen, mitä sirkus voi olla, mutta nykyään näen kauneutta kaikissa teoksissa, jotka näen. Se ei välttämättä näyttäydy aina lavalla, vaan se voi ottaa muotoa myös kulissien takana. Vain avoimena pysyessämme voimme yhdessä kehittää sirkusta” , Kangas mainitsee.

Uutiskaruselli

The following two tabs change content below.

Elisa Häkkinen

Sorin Sirkuksen markkinointi- ja viestintävastaava