Sirkus kuuluu kaikille – Sorin Sirkus panostaa saavutettavuuteen ja yhteiskuntavastuuseen

Saavutettavuuden edistäminen ja yhteiskuntavastuu ovat keskeisiä arvoja Sorin Sirkukselle – sirkus kuuluu kaikille. Jo sirkusesitykseen tuleminenkin voi olla monille haasteellista, mutta Sorin Sirkus pyrkii aktiivisesti tekemään esityksistään ja toiminnastaan paremmin saavutettavaa, jotta elämykset ovat kaikkien ulottuvilla fyysisistä tai sosiaalisista haasteista huolimatta.

Sorin Sirkuksen Nekalan rakennukseen on esteetön käynti myös pyörätuolilla, samoin katsomossa on runsaasti pyörätuolipaikkoja. Talosta löytyy luonnollisesti myös inva-wc. Mutta tällaisten perusasioiden lisäksi saavutettavuus ja esteettömyys on pyritty ottamaan huomioon monilla muillakin tavoilla.

Taidetta kaikille: Kaikukortti on tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville tarkoitettu kulttuurin saavutettavuutta edistävä palvelu, joka on käytössä myös Sorin Sirkuksessa. Sorin Sirkus tarjoaa Kaikukortin haltijoille mahdollisuuden nauttia sirkusnäytöksistä alennetuin hinnoin. Kysyntä on kovaa, sillä vuoden 2023 joulushow Kailan kaikki Kaikukortti-paikat on jo loppuunmyyty.

Lue lisää kaikukortista Tampereen kaupungin verkkosivulta >>

Opastusta ja innostamista: Sorin Sirkus on mukana myös Tampereen kaupungin kulttuuriluotsi-toiminnassa. Kulttuuriluotsit ovat koulutettuja vapaaehtoisia asiantuntijoita, jotka tarjoavat täysi-ikäisille tukea, rohkaisua ja ohjausta esimerkiksi juuri Sorin Sirkuksen joulushow'hun tulemiseen ja esityksen katsomiseen. Kulttuuriluotsin apu on käyttäjälle ilmaista.

Lue lisää kulttuuriluotseista Tampereen kaupungin verkkosivulta >>

Esittelyvideo kulttuuriluotseista


Tukea näkövammaisille:
Kuvailutulkkaus tekee esityksistä ymmärrettävämpiä ja nautittavampia näkövammaisille. Sen periaatteena on, että tulkki välittää näkövammaiselle ihmiselle esityksessä näkyvän informaation sanallisesti mahdollisimman objektiivisesti. Sorin Sirkus tarjoaa kuvailutulkkauksen palveluja, joihin esitysten tulkkausten lisäksi kuuluu myös etukäteen tutustumista erilaisiin sirkusvälineisiin. Tulevan joulushow Kailan kuvailutulkkausnäytökset ovat 15.12.2023 ja 5.1.2024, ja niihin voi ostaa liput kuten muillekin paikoille osoitteesta Lippu.fi

Sorin Sirkuksessa opettajana toimiva Jarmo Humalajärvi on tehnyt ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyönsä siitä, kuinka näkövammainenkin voi jongleerata. Lue se tästä >>

Esittelyvideo kuvailutulkkauksesta

 

Esteetöntä äänentoistoa: Sorin Sirkus on ottamassa käyttöön myös induktiosilmukan, jolla mahdollistetaan esitysten kuuluminen selkeämmin myös kuulovammaisille. Kyseessä on apuväline, jolla esityksen ääni välitetään langattomasti suoraan katsojan kuulolaitteeseen, jolloin taustahäly, kaiku ja vastaavat asiat eivät häiritse. Tämänvuotisessa joulushow'ssa induktiosilmukka ei ole vielä käytössä.

Sosiaalinen sirkus tavoittaa erityisryhmätkin

Sorin Sirkus on vahvasti mukana myös sosiaalisen sirkuksen toiminnassa, joka lisää osallisuutta ja yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa. Se ottaa huomioon osallistujien toimintakyvyn ja valmiudet ja poistaa osallistumisen esteitä, olivat ne sitten fyysisiä, sosiaalisia tai mitä tahansa. Sorin Sirkus on vienyt sirkustoimintaa mm. koulujen erityisluokille, maahanmuuttajille, vastaanottokeskuksiin, tuen tarpeessa oleville lapsiperheille, toimintaterapian piirissä oleville lapsille ja nuorille ja jopa vangeille.

Tällä hetkellä Sorin Sirkuksen sosiaalista toimintaa tapahtuu mm. Kylmäkosken vankilassa ja Taysin lastenklinikalla, joiden kanssa yhteistyötä on tehty jo monien vuosien ajan, sekä useissa kunnissa Operaatio Pirkanmaan yhteydessä.

Lisäksi Sorin Sirkus järjestää myös maksuttomia avoimia treenejä, joissa kuka tahansa voi harjoitella rennossa ilmapiirissä, oman tason ja kiinnostuksen mukaan, ammattitaitoisen opettajan ohjauksessa. Pääosin avoimet treenit on suunnattu sosiaalisen sirkuksen toiminnassa mukana olleille, mutta harjoituksiin voi tulla kokeilemaan kuka vaan, yksin tai kaverin kanssa. Lue lisää Sorin Sirkuksen avoimista treeneistä >>

Sorin Sirkus on mukana myös 3–4-luokkalaisille suunnatussa Suomen mallin Lupa liikkua Lupa harrastaa -toiminnassa, jossa harrastustoiminta on paitsi maksutonta myös säännöllistä ja viikoittaista.

Lue lisää Lupa liikkua Lupa Harrastaa toiminnasta Tampereen kaupungin verkkosivulta >>

The following two tabs change content below.

Tero Aalto

Kirjoittaja on Sorin Sirkuksen viestintävastaava